A Junior Business Club által meghonosított üzleti tervek versenye idén a Startup Pitch Day nevet kapta, és a múlt héten zajló, a kezdő vállalkozásokat népszerűsítő, a „startup-gondolat” sokrétű bemutatásáról szóló rendezvénysorozat része volt.

A hat vállalkozói ötletet, a hozzá kapcsolódó üzleti tervet négytagú zsűri és népes hallgatóság előtt mutatták be a csapatok. Rácz Lilla, a Daniel-kastély, Debreczeni László, a Cont Exp Kft., Szarvadi Loránd, a Grand Hotelt Resort Bálványos képviselője, valamint a skypon Budapestről zsűriző Müller Tamás, a Digital Marketing, Mentoring and Growth Hacking részéről elöljáróban bátor és eredeti ötleteket, a tervek fenntarthatóságát és továbbfejlesztését kérte a versenyzőktől. Minden résztvevő számára tíz perc állt rendelkezésre, hogy elképzelését bemutassa, a zsűri szintén tíz percet kapott az értékelésre.
A Kolozsvárról érkező ArtWise-csapat neve is mutatja, hogy induló vállalkozásuk révén kézzel, művészi igényességgel készített termékek piacra jutását kívánja megvalósítani. A dizájner, marketinges és gazdasági szakember által összeállított üzleti tervet – amely alapvetően egy már működő internetes platformot jelent – a zsűri elismerő szavakkal értékelte, elsősorban az ötlet kivitelezését, illetve a megvalósítás terén már megtett lépéseket.
A következő csapat sepsiszentgyörgyi szakemberekből állt (a bemutatót Lazăr Cătălin Nicolae tartotta), és a helyi turizmus promoválását célul tűző szociális vállalkozás tervét mutatta be. Az alapötlet szerint a leendő vállalkozás az ökoturizmushoz kapcsolódó szolgáltatások fejlesztését célozza meg különböző programok, rendezvények és képzések szervezése által.

Szintén hazai fiatal szakemberek – Simon Réka Ágnes és Ferencz Hunor József – állították össze azt az üzleti tervet, amely a reklámanimáció terén nyújtana szolgáltatásokat kis- és középvállalkozásoknak. Egy másik háromszéki csapat (Mihály Szende és  Kristó Kinga) fából készült távirányítós játékautókat gyártó és forgalmazó válllakozást indítanának, üzleti tervük a Wooden Intelligent Education Bot (WIEB) címet viselte. Böjte Orsolya (Sepsiszentgyörgy) Genius Hub nevű projektje fiatalok előmenetelét támogatná, elsősorban a megfelelő munkakörülmények, illetve a kapcsolattartási lehetőségek megteremtésével. Furus Levente pedig egy kálnoki gyógy- és fűszernövények termesztésére szakosodott vállalkozás tervét mutatta be, amely termékei és szolgáltatásai révén a faluturizmusba is bekapcsolódna.

A zsűri külön-külön is értékelte a bemutatott terveket, összegzésképpen pedig a rangsorolás szempontjait ismertették. Eszerint elsősorban a projekt megvalósíthatóságát tartották szem előtt, de fontos volt a bemutató jellege, a „szikra a szemekben”, vagyis a lelkesedés, ahogyan az elképzelést el kívánták „adni” az ötletgazdák. Számított az eredetiség, a kitartás. Ugyanakkor mérlegelték, melyik projekt van abban a szakaszban, hogy a felajánlott díjból a legtöbbet ki tud hozni.
A fődíjat végül az ArtWise tervnek ítélték, második Furus Levente terve, harmadik  a WIEB-projekt lett. A verseny fődíja hozzájárul a csapat és az üzleti terv fejlesztéséhez, valamint a termék nemzetközi piacra juttatásához. Ugyanakkor a nyertes csapatnak lehetősége lesz részt venni egy háromnapos startup mentor programon és körúton Budapesten. A díjazottaknak a Grand Hotel Bálványos kétnapos exluzív wellnesspihenőt biztosít, a Contexp Kft. részéről egy vállalkozói könyvcsomagban részesültek a győztesek.

Háromszék